NOVI GLAS

Guslar i pisac niže “desetke” u indeksu

DUŠAN Pejić (22), student Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, primjer je da se može biti uspješan na više polja ako se nešto voli. U indeksu ima samo desetke, a uz to je jedan je od najuspješnijih mladih guslara Republike Srpske.

Odmalena je zavoleo epske narodne pjesme i priče, što mu je razvilo ljubav za usmeno narodno stvaralaštvo, pa se kasnije opredijelio za studije srpskog jezika i književnosti. U egzodusu sarajevskih Srba, sa roditeljima se doselio u Srebrenicu, gde je rastao i slušao guslarske pesme i poželio da se ogleda na ovom drevnom instrumentu.

– Prvi put sam kao osmogodišnjak propjevao uz gusle, na Božić prije 14 godina. Bile su to male, rasušene gusle, koje su škripale. Zamolio sam oca da mi nabavi nove i veće gusle. Tako sam počeo ozbiljno da se bavim pjevanjem. Od tada sam svaki dan provodio uz gusle, koje su mi bila neka vrsta relaksacije od školskih i, kasnije, studentskih obaveza – počinje svoju priču Dušan.

Kao omladinac, počeo je da osvaja nagrade na guslarskim večerima u Republici Srpskoj. U seniorskoj konkurenciji, već nekoliko godina redovni je finalista na republičkim tamičenjima i stalno dobija pozive za gostovanja na kulturnim i humanitarnim priredbama i koncertima.

Ostvarila mi se dječačka želja, da na bini pjevam sa takvim guslarskim veličinama kao što su Kosta Plakalović, Boško Vujačić, Boško Golijanin, Vukan Đuka… Sa njima i drugima sam nastupao u RS, po cijeloj Hercegovini. Ostaće mi u sjećanju nastup u Soko-gradu kod Ljubovije, na tradicionalnoj “Mobi” koju Eparhija šabačka organizuje za srpsku omladinu iz dijaspore, zatim u Bajinoj Bašti prilikom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata, pa u Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu… Posebno mi je drag nastup pred više hiljada građana i trojicom srpskih vladika na obilježavanju 1.700 godina Milanskog edikta 2013. u Skelanima i na međunarodnoj smotri folklora u Pragu – dodaje Pejić.

Pjeva, ali i piše

Nadarenost za književnost i pisanje pokazivao je od polaska u osnovnu školu, a kasnije je dobijao razne nagrade na takmičenjima i kvizovima. Njegov literarni rad na temu “Sarajevski atentat” proglašen je najboljim na konkursu za srednjoškolce iz Republike Srpske 2014. godine. Piše epske pjesme, koje objavljuje u raznim časopisima.

– Moja “Pjesma o ćirilici” izuzetno je ocijenjena od profesora književnosti, a izvodio sam je na više kulturnih manifestacija i okruglih stolova posvećenih borbi za očuvanje srpskog jezika – ponosno kaže mladi Dušan Pejić.

 

 

 

(novosti)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!