NOVI GLAS

Pet trikova u domaćinstvu

Vaši glavni pomagači u čišćenju kuće nisu skupe hemikalije, već kuhinjske namirnice koje već imate u ostavi: so, soda bikarbona, sirće… evo kako ćete najbolje iskoristiti so u domačinstvu!

Dezinfekcija i pranje sunđera

Sunđeri, koje se koriste u domaćinstvu, prepuni su štetnih bakterija. Da biste ih se riješili, operite prljav sunđer, isperite ga u sapunici a zatim ga pokvasite  u koncentrovanom rastvoru soli i vode na 2-3 sata. Nakon toga izgledaće kao nov!

Za blistavo bijelu kadu

Ako je vaša kada izgubila prvobitnu belinu, koristite so! Pomešajte so sa terpentinom (1:1), stavite rukavice, nanesite smjesu na sunđer i istrljajte kadu. Isperite  toplom vodom.

Očistite odvod

Ako se začepio odvod u kadi ili lavabou, potrebno je očistiti cijevi. Uzmite 1 čašu sode bikarbone i 1/4 čaše soli, promiješajte i istresite u začepljen odvod. Zatim sipajte još 1/2 čaše sirćeta. Poslije 15 minuta otvorite slavinu sa vrućom vodom na otprilike 30 sekundi.

Gašenje požara u tiganju

Ako se slučajno zapali ulje u tiganju, nema potrebe za panikom. Sipajte so iz pakovanja direktno u tiganj, da biste ugasili vatru.

Očistiti grijnu ploču pegle

Bilo kakve naslage sa pegle možete ukloniti uz pomoć soli. Sipajte so na papir ili staru pamučnu krpu i počnite da peglate vrućom peglom, blagim pritiskanjem. Tamne fleke i prljavština će se lijepiti za so, ostavljajući grejnu ploču vaše pegle čistom.

 

 

(nezavisne)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .