NOVI GLAS

Misterija Tutankamonove smrti – Evo šta se zna do sada

Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije pokazala su da je bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je imao 19 godina kada je preminuo. Do tog zaključka se došlo poslije ispitivanja njegovih zuba.

Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Tijelo je prvi put ispitivao tim Hauarda Kartera, dvadesetih godina prošlog vijeka. Egipatski arheolog Zahi Havas je 2005. iznio rezultate istraživanja Tutankamnove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen.

Postojala je rupa u glavi, ali je ona najvjerovatnije nastala tokom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posljedica infekcije.

Početkom 2010. tim naučnika iz SAD objavio je rezultate istraživanja DNK analize i rendgenskih snimaka Tutankamonovih kostiju, prema kojima je zaključeno da je faraon najvjerovatnije umro od posljedica malarije, u kombinaciji sa koštanim oboljenjem.

“Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najvjerovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili djelimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom”, naveo je Zahi Havas.

Posljednjim istraživanjem iz avgusta 2010. otkriveno je da je Tutankamon plod incesta, i da su njegovi roditelji u stvari brat i sestra. Do ovih podataka došlo se DNK ispitivanjem 16 mumija.

PROČITAJTE JOŠ : 

Naučnici smatraju da se zbog srodnosti roditelja lakše prenosi kopija loših gena na potomka. Snimanja skenerom pokazala su da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala i rascjep usne, što mu je otežavalo život.

Prema istraživanjima egiptologa Krisa Nauntona smatra se da je faraona udario točak kočija koje su se kretale velikom brzinom, i da mu je tijelo zbog toga bilo unakaženo i zahtjevno za balsamovanje. Zbog loše urađenog balsamovanja njegovo tijelo se zapalilo u sarkofagu usljed hemijske reakcije.

 

(n1)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!