NOVI GLAS

Konačno završena restauracija Tutankamonove grobnice (Foto galerija)

Tutankamonova grobnica je pronađena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. Otkrili su je britanski arheolozi Hauard Karter i Džordž Herbert. To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550p.n.e.-1069p.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Devetogodišnji projekat restauracije grobnice egipatskog Faraona Tutankamona najzad je završen uspješno, jer su riješeni svi problemi koji su prijetili njenom opstanku, piše BBC.

Stručnjaci iz Getijevog instituta za konzervaciju popravili su ogrebotine i oštećenja na zidnim slikama, koje su uglavnom izazvali posjetioci grobnice.

Slike su, takođe, bile oštećene vlažnošću, prašinom i ugljen-dioksidom, koji je prirodno izdisala svaka osoba koja je boravila u prostoru u kome je sahranjen mladi egipatski faraon.

Ugrađen je novi ventilacioni sistem, koji bi trebalo da na minimum svede potrebu za budućim restauracijama, navodi BBC.

Postavljene su i nove barijere koje će ograničiti posjetiocima prilaz slikama, dok će im istovremeno nova vizuelna platforma, svjetlosna i interpretativna signalizacija omogućiti da bolje vide grobnicu i razumiju njen istorijski i kulturni značaj.

“Željeli smo da stvorimo održiv sistem koji će svakodnevno moći da odgovori na potrebe posjetilaca, a takođe da smanjimo štetni uticaj na originalne arheološke artefakte”, rekla je za agenciju Rojters Sara Lardenoa iz Getijevog instituta za konzervaciju.

Ona je dodala da ništa od “pomoćnih komponenti nije moglo da bude zakačeno za pod, tavanicu ili zidove”, te su morali da osmisle način na koji će one biti “samonosive”, kako ne bi uništile istorijsku vrijednost arheoloških artefakata.

Stručnjaci su, takođe, zaključili da su braon tačke, primjećene na zidnim slikama, uzrokovane mikrobima, koji su već dugo bili mrtvi i nisu više predstavljali novi rizik.

Te tačke nisu uklonjene, jer je ustanovljeno da su one prodrle u slojeve boje na slikama.

Tutankamonova grobnica je pronađena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. Otkrili su je britanski arheolozi Hauard Karter i Džordž Herbert.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550p.n.e.-1069p.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana. Ono što je u njoj pronađeno pružilo je uvid u praksu sahranjivanja faraona, kao i u umjetnička i zanatska dostignuća tog perioda.

Mada je većina pronađenih predmeta u grobnici sada u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu, posjetioci grobnice i dalje mogu da vide Tutankamonovu mumiju, spoljni drveni kovčeg, sarkofag i slike koje prikazuju njegov život i smrt.

Tutankamon je, kako se pretpostavlja, vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Kako je vladavinu započeo u devetoj godini, veliki dio vlasti imao je vezir i Tutankamonov nasljednik Aj, koji je bio najvažniji savjetnik dvojici ili trojici faraona koji su mu prethodili.

 

 

(n1)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!