NOVI GLAS

Bijeljinka u zagrljaju renesanse (Foto)

Dragana Lukić je dvadesetogodišnjakinja iz Bijeljine koja je odlučila da ostvari svoj san. Nakon treće godine Gimnazije “Filip VIšnjić” upisala je Likovnu akademiju u Beogradu. Trenutno je na drugoj godini Fakulteta likovne umjetnosti, Odsjek za grafiku, a prvu godinu završila je prosjekom 9,8. NoviGlas vam donosi priču o ovoj mladoj umjetnici.

 Dragana je jedna od rijetkih koju je ljubav prema slikarstvu još i prije završetka srednje škole odvela na akademiju. Položila je diferencijalni ispit iz sve četiri godine srpskog jezika i istorije, a uz pomoć slikara Mladena Karana, koji živi u Firenci, prijemni ispit spremila je za svega deset dana. I uspjela je. Izborila se za budžet sa još šest studenata.

“To u šta sam se ja upustila je avantura koja nema početak i kraj. Umjetnost podrazumijeva konstantno izstraživanje. Poslije treće godine Gimnazije odlučila sam da se pripremam za fakultet i srela sam slikara Mladena Karana koji me je uveo u likovni jezik i uopšte jedan drugi svijet koji, u stvari, svaki čovjek nosi u sebi”, započinje za NoviGlas priču Dragana.

“Rastem”

Kako kaže, spoznala je da je umjetnički smisao zapravo istraživački i stvaralački proces. Tokom tog procesa porasla je i više nego što je očekivala.

“Prestala sam da jedem visokokaloričnu hranu i “jedem” samo ono što me podstiče da rastem”, kaže kroz smijeh Dragana.

U kolijevci renesanse

Dragana je, razvijajući svoje umjetničko “ja” i otkrivajući načine da ono što nosi u sebi prenese na platno, posjetila i kolijevku renesanse, Firencu. U Italiji je, kaže, dočekana širom otvorenih vrata.

“Mikelanđelovi robovi na ulazu u muzej Galerije “Akademija” su me oduševili konceptom – ljudi koji se pokušavaju izvući iz neobrađenog kamena. To je univerzalna vrijednost! Firentinci su me primili u zagrljaj i nisu me još uvijek pustili”, priča za NoviGlas ova mlada umjetnica.

Željna je nadograđivanja i učenja, a njene apstrakcije privlače veliku pažnju.

“Nisam ništa očekivala od umjetnosti, a sve sam dobila”.

Iako zbog fakulteta i obaveza značajan dio vremena provodi u Beogradu, u Bijeljini rado provodi slobodno vrijeme.

“ Prijatelji su uvek dobrodošli u slobodno vrijeme. U Bijeljini su mi najbolji drugari Jovan i Lazar, jedan ima 6 godina, a drugi 3”, kaže sa smiješkom Dragana.

Za kraj našeg razgovora, ova mlada umjetnica pred kojom je veliki potencijal i kojoj je želja da jednog dana priredi samostalnu izložbu u rodnom gradu, poručuje

“Ne želim da budem manje od onoga što jesam!”.

Draganine radove možete pogledati u galeriji:

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!