NOVI GLAS

Veliki požar u slovenačkoj bolnici, stradala dva pacijenta (Foto)

Dvije osobe su poginule, a za nekima se još traga, nakon požara koji je izbio danas popodne u bolnici u Jesenicama, na sjeverozapadu Slovenije, a prema medijiskim izvještajima izazvao ga je pacijent koji se sam zapalio.

Vatrogasci su ugasili požar, a policija i vatrogasni inspektori sprovode istragu, a ministar zdravstva Samo Fakin, koji je požurio u Jesenice potvrdio je da je požar odnio dva života, prenosi STA.

Ministar Fakin rekao je da je osoblje bolnice većinu bolesnika koje je požar ugrozio, evakuisalo sa 3. i 4. sprata bolnice još prije dolaska vatrogasaca.

U bolnici je sada i kriminalistička policija koja ispituje uzroke ove nesreće.

Direktor bolnice Janez Poklukar rekao je da je u trenutku požara evakuisano ukupno pedesetak pacijenata, a da je većina vraćena na odjeljenja u kojima su se nalazili, osim na odjeljenje za intenzivnu njegu koji je do daljnjeg zatvoren.

Ni ministar, a ni direktor bolnice nisu željeli da govore o uzrocima ove nesreće dok se ne završi istraga.

Prema informacijama koje nisu službeno potvrđene, požar je izbio u sobi u kojoj borave najteži i terminalni bolesnici.

“Prema našim informacijama, jedan od pacijenata koji je kod sebe imao šibice sam se zapalio, nakon čega se plamen prenio na susjednog bolesnika i oba su izgorila. Za tri bolesnika iz sobe još se traga”, tvrdi televizijska stanica POP-TV, i dodaje da je jedan od pacijanata s teškim opekotinama iz Jesenica, u međuvremenu, helikopterom prevezen u Ljubljanu, prenosi HINA.

Požari u bolnicama u Sloveniji su rijetki i većina njih samo napravi materijalnu štetu.

Ipak, u februaru 2001. godine, jedan 77-godišnji pacijent je nastradao u požaru u bolnici u Izoli. Taj požar je izazvao 38-godišnjak za kojeg je policija ustanovila da je pokušao da spali trake kojim je 77-godišnjak bio vezan za krevet, navodi STA.

 

(tanjug; Foto: 24ur)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!