NOVI GLAS

Dodik : Članstvo u EU i NATO-u razdvojene priče

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi kandidatski status bio dobar za BiH, te da će danas i sutra u Briselu pokušati da sazna da li je nerazdvojiva priča o povezanosti puta ka NATO-u i EU, što nastoje prikazati u Sarajevu.

“Znam za nekoliko zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO-a”, rekao je Dodik.

On je naveo da će članovi Predsjedništva BiH nastojati da saznaju šta je potrebno da BiH što prije dobije kandidatski status za članstvo u EU, koji bi za BiH bio dobar zbog niza političkih, ekonomskih i socijalnih razloga.

Dodik je, povodom današnje posjete članova Predsjedništva BiH Briselu, rekao da je jedino usaglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

“Uvijek je zadovoljstvo razgovarati sa ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Biće interesantno saznati procjene koje se odnose na majske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Govoreći o NATO-u, Dodik je naveo da iz onoga šta je ovaj vojni savez činio ne vidi koji je interes Srba da mu pristupe jer je tokom posljednjeg rata bio na strani Hrvata i Bošnjaka, bombradovao Srbe, a sada hoće da im napravi i granicu na Drini.

“NATO je i politička organizacija koja je u svim poslijeratnim događajima i odlukama BiH bila protiv Republike Srpske. Kada Srbi kažu da hoće u NATO, ja ću glasati za NATO”, naglasio je Dodik.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .