NOVI GLAS

Orban ne želi da ispunjava zahtjeve Amerike

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio američkim diplomatama da želi da gradi neutralnu spoljnu politiku, a ne da ispunjava zahtjeve SAD piše “Volstrit džurnal”.

List napominje da je šef mađarske vlade dobio naređenja da se suprotstavi “kineskoj sajber-špijunaži” i da podrži Ukrajinu kao protivtežu Rusiji. Međutim, Orban je odbio da izvršava ove zahtjeve. Prema njegovim riječima, on želi da Mađarska bude “neutralna kao Austrija”, prenosi Sputnjik.

Naprotiv, list piše da mađarski premijer privlači kineske investicije u informacionu infrastrukturu zemlje, a takođe se protivi pregovorima između NATO-a i Kijeva na ministarskom nivou. Orban je nezadovoljan situacijom smanjenja mogućnosti školovanja na mađarskom jeziku u Ukrajini za nacionalne manjine.

Krajem 2018. predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je u razvoju rusko-mađarskih odnosa postignut značajan napredak i da su dostignute nove granice saradnje. On je takođe izrazio nadu da će se nastaviti zajednički rad za jačanje bilateralnih odnosa u različitim oblastima.

 

(tanjug)

POSTANIMO PRIJATELJI