NOVI GLAS

Uskoro besplatni udžbenici za sve razrede osnovnih škola?

Roditelji osnovaca širom Srpske moraće obezbijediti novac za kupovinu udžbenika i u idućoj školskoj godini, a besplatne čitanke, razne zbirke i knjige za sve đake moguće je očekivati tek od 2020. godine.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je u petak da je Ministarstvo razmotrilo inicijativu građana za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, istakavši da je za nabavku udžbenika za 89.645 đaka potrebno oko 11,5 miliona KM, ali da u ovoj godini resorno ministarstvo nema novaca za te namjene.

“U narednom periodu planiramo sprovesti sveobuhvatnu analizu kako bismo pronašli način da realizujemo tu inicijativu, a iskoraci u tom pravcu mogući su tek od 2020. godine, usvajanjem novog budžeta”, rekla je Trivićeva.

Olakšice

Podsjetila je da se u Srpskoj po nekoliko različitih osnova izdvaja novac za kupovinu udžbenika đacima osnovnih škola.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda za djecu iz višečlanih porodica i od 2007. godine do sada za te namjene izdvojeno je oko 1,9 miliona KM. Ministarstvo prosvete je za besplatne udžbenike osnovcima prvih i drugih razreda izdvojilo oko 11,5 miliona KM”, navela je Trivićeva i dodala da besplatne udžbenike učenicima obezbjeđuju i lokalne zajednice u skladu sa socijalnim statusom. 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI