NOVI GLAS

Kakvo je stanje u jedinom ženskom zatvoru u Republici Srpskoj?

U jedinom zatvoru za žene u Republici Srpskoj, u Kazneno-popravnom zavodu u Istočnom Sarajevu, postoji potreba za povećanjem smještajnog kapaciteta s obzirom na trend blagog rasta broja zatvorenica koje upućuju iza rešetaka.

Vukašin Crnjak, direktor ovog kazneno-popravnog zavoda, kaže da se u odjeljenju za izvršenje kazne zatvora za žene trenutno nalaze 22 zatvorenice, ali da taj broj varira.

“Poznato je da poslednjih godina raste broj žena u zatvorima u Evropi i svetu, ali uprkos tome one su i dalje manjinska grupacija među zatvorskom populacijom.

Istraživanja pokazuju da je broj žena od tri do deset odsto među ukupnom zatvorskom populacijom”, rekao je Crnjak za “Nezavisne”.

Dodaje da su zatvori ranije bili dizajnirani imajući u vidu muškarce, a ne žene.

“Objekat u Istočnom Sarajevu u koji su smještene zatvorenice izgrađen je 2012. godine, po veoma visokim standardima koji odgovaraju posebnim potrebama žena. Objekat, osim soba za smještaj, ima i svoju čajnu kuhinju, dnevni boravak, prostorije za posjete, prostoriju za trudnice i porodilje, te veliki krug za boravak na svježem vazduhu sa sportskim terenima”, kaže Crnjak.

Smještajni kapacitet ovog zatvora je 25 žena.

“S obzirom na trend blagog rasta broja zatvorenica u Istočnom Sarajevu, planirano je proširenje objekta, koje će, nadam se, biti iduće godine, u saglasnosti sa Ministarstvom pravde RS. Time bismo omogućili još veći kvalitet njihovog života i tretmana u zavodu”, rekao je Crnjak.

On je pojasnio da zatvorenice imaju čitav tretmanski niz aktivnosti koje se sprovode nad njima poput obrazovanja, sportskih aktivnosti i slično.

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!