NOVI GLAS

Na Kosovu pored cijene i zastava zemlje porijekla (Foto)

Na Kosovu je počela primjena administrativnog uputstva kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici pored cijene proizvoda mora da stoji i zastava zemlje porijekla.

Za kršenje ove odredbe predviđene su kazne za trgovce u iznosu od 1.000 do 10.000 evra.

Nakon uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH, na Kosovu se počelo sa kampanjom promovisanja domaćih proizvoda. Donošenje i primjena ovog administrativnog uputstva za kosovske vlasti predstavlja još jednu mjeru zaštite, kako se objašnjava, domaće proizvodnje.

“Od sada, građani ne moraju da čitaju bar-kodove. Lako je vidjeti koji proizvod je iz susjednih država, a koji je domaći,“ izjavio je gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

I u marketu ETC, koji se nalazi na prelazu iz južnog u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, mogu se naći zastave zemlje porijekla proizvoda.

Jedan market na Kosovu počeo je sa postavljanjem zastave zemlje porijekla pored proizvoda mnogo ranije. Riječ je o Plus Center marketu iz Uroševca. Tamo nije moguće pronaći srpske proizvode, pošto vlasnik marketa, Suljejman Neziri, već godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi proizvode iz Srbije.

Ovu mjeru zaštite domaćih proizvoda pohvalio je Neziri koji smatra da „domaći proizvodi nisu dobili nikakvu šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije, a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok“.

 

(b92)

POSTANIMO PRIJATELJI