NOVI GLAS

Vijest o anonimnom donatoru 2000KM odjeknula je Srpskom (Video)

Nesvakidašnja vijest odjeknula je Republikom Srpskom. Svako treće i naredno dijete koje se od ove godine rodi na području eparhije zvorničko-tuzlanske anonimni donator darivaće sa 2.000 KM.

NoviGlas je donio priču o anonimnom donatoru koji s 2.000 KM po djetetu podstiče parove na prinovu. Nepoznati donator daruje svako treće i naredno dijete rođeno ove godine.

Vijest da je jedan čovjek odlučio da svoje bogatstvo uloži u podsticanje nataliteta naišla je na veliku pažnju javnosti, ali i podstakla na razmišljanje.

Podstaći rađanje i podići natalitet, osnovna je ideja kojom se rukovodio čovjek koji će darivati treće i svako naredno novorođeno dijete. Njegov identitet ostaće za sada nepoznat, a jedino što je poznato je da potiče s dobojskog područja. Zastupaju ga direktor škole u Osječanima Saša Živanović i sveštenik u selu Gornja Slatina Dragan Pavlović.

– Ovo se odnosi na eparhiju zvorničko tuzlansku i na treće i četvrto dijete koje je rođeno u 2019. i nadalje. On se odlučio da podstakne i ljude koji su možda imućniji od njega i bogatiji da ovakvim činom probaju i oni da nešto učinimo u našoj Srpskoj povodom nataliteta, naveo je Živanović.

Kolike su potrebe porodica sa više djece veoma dobro zna Olivera Nedić iz Doboja, koja podiže petoro mališana. Kaže da je gest čovjeka koji želi da pomogne obradovao mnoge porodice.

– Skupiti tu svotu novca nije ni najmanje jednostavno, ali opet kažem sistemski i samo sistemski, dugoročno. Zahvalni smo ovom pojedincu koji je prepoznao da su djeca ono najvrednije u zajednici što treba podržati, istakla je Olivera Nedić, Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Budućnost”.

PROČITAJTE JOŠ : 

Sve je podržala Pravoslavna crkva. Eparhija zvorničko – tuzlanska obavijestila je sveštenstvo da im se anonimni darodavac obratio sa željom da podrži rađanje djece.

– Svakako da je za svaku pohvalu i svakako da svima nama daje novi zadatak i novu obavezu da preispitamo sami sebe, gdje smo to mi i gdje je naše milosrđe. Svi na neki način možemo izdvojiti nešto da bismo pomogli tim porodicama, naglasio je Mirko Nikolić, sveštenik.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Očekuje se da će pomoć od 2.000 maraka dobiti desetine porodica iz zvorničko-tuzlanske eparhije koje čekaju treće ili svako naredno dijete. Pozitivno bi bilo kada bi se u darodavce upisali i drugi humanitarci, čime bi akcija mogla da se proširi i na druge eparhije.

 

(rtrs)

POSTANIMO PRIJATELJI