NOVI GLAS

Ekskluzivno – Upoznajte “Despota”, oklopnjaka iz Republike Srpske koji će osvojiti svijet

Za Dan Republike “Tehnički remont Bratunac” donosi nešto novo na našem, evropskom, pa i svjetskom tržištu. Upoznajte „Despota“ – prototip višenamjenskog, multifunkcionalnog terenskog vozila.

„Despot“ je prvo ovakvo vozilo proizvedeno u Republici Srpskoj. U pitanju je oklopno multifunkcionalno vozilo sa pogonom 4×4 vrhunskih performansi, kažu iz kompanije. Ovo savremeno oklopno vozilo namjenjeno je obavljanju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Osnovni koncept vozila se zasniva na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Brojne su namjene u kojima ovo vozilo može biti korišteno – za patrolne ili izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz ili podršku specijalnih jedinica, protivterorističku borbu, kontrolu granica ili teritorija, osmatranje, sanitet itd.

Veoma je modernog dizajna dužine 6.05m i visine 2.7m, sa maksimalnom masom od 14 tona. U unutrašnjost, veličine 12 kvadratnih metara, može da stane 3+6 članova posade, mada su, po potrebi, moguće modifikacije.

Međutim, njegove performanse su impresivne. Dostiže brzinu od čak 120 km/h, a savladava nagib od 50%, kao i bočni nagib od 30%. Kreće se čak i po vodi višoj od jednog metra, a bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra. Ni temperatura mu ne može ništa – „Despot“ je potpuno funkcionalan na temperaturama od -40 do +50 stepeni celzijusa.

Sve to pokreće motor Mercedes Benz OM 926 LA, zapremine 7.2 litra, sa dva ugrađena rezervoara od po 200 litara.

Iz Tehničkog remonta Bratunac kažu da pažljivo odabrane, izrađene, proizvedene i povezane komponente, potpuno moderan i inovativan izgled, visoka sigurnost i zaštita posade predstavljaju nešto sasvim novo, ne samo na evropskom, nego i na svjetskom tržištu vozila iste ili slične klase.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

error: Content is protected !!