NOVI GLAS

NG Zabavnik : Ne zna Gugl, griješi Vikipedija – Danas je rođendan Ive Andrića

Ovih dana obilježava se 126 godina od rođenja Ive Andrića. Kaže se “ovih dana” jer o tome kada je naš Nobelovac rođen postoje dva podatka. Jedni kažu 9. drugi 10. oktobra 1892. godine! 

Lična karta Ive Andrića u kojoj se vidi kao datum rođenja – 10. 10. 1892.

Andrić se rodio u noći između 9. i 10. oktobra, a kako je bila prošla ponoć datum njegovog rođenja je zapravo 10. oktobar 1892. godine! Naime, rođenje Ive Andrića bilo je prilično neobično. Njegova majka Katarina je bila u gostima kod rodbine kada je, prije vremena, dobila trudove, pa se i porodila u Docu kod Travnika.

Zabuna je nastala jer je u crkvenim knjigama i nekim dokumentima iz djetinjstva budućeg književnika kao datum njegovog rođenja naveden 9., ali u svim dokumentima za koje je podatke dao sam Nobelovac navodi se 10. oktobar. Kao dokaz prilogu da je Anrdić zapravo tada rođen ide i podatak da je 10. slavio svoj rođendan čitavog života. 

Dileme o datumu rođenja slavnog pisca krenule su još za njegovog života. Skroman, kakav je bio, Andrić nije  tome pridavao naročitu pažnju.

– Pa, koga interesuje u koji datum i u koji sat sam ja rođen – odgovorio je na pitanje jednog novinara.

U novije vrijeme, grešku je proširio Internet. Na cijeloj prvoj strani Gugla pored imena Ive Andrića naći ćete 9. oktobar kao datum rođenja, a ista situacija je i sa omiljenim izvorom informacija savremenog čovjeka – Vikipedijom.

Spomen muzej i zadužbina Ive Andrića u Beogradu je mjesto gdje će vam i danas objasniti grešku. Oni na dan rođenja Nobelovca – 10. oktobra, tradicionalno dodjeljuju Andrićevu nagradu.

 

(dnevno)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!